Apelsinų sultys kūdikiams
Paprastai gydytojai pataria jau kelių mėnesių kūdikiui duoti apelsinų sulčių. Galite pačios išspausti apelsinų sulčių arba vartoti konservuotas. Kad būtų švelnesnio skonio, apelsinų sultys paprastai lygiomis dalimis sumaišomos su virintu vandeniu. Pirmam kartui imkite arbatini šaukštelį sulčių ir tiek pat vandens. Kitą dieną duokite 2 arbatinius šaukštelius sulčių ir tiek pat vandens, trečią dieną — po 3 šaukštelius ir taip toliau iki 30 g (plius tiek pat vandens). Paskui palaipsniui mažinkite vandens, o sulčių gausinkite. Galiausiai kūdikiui duokite 60 g grynų sulčių. Į buteliuką sultis pilkite pro sietelį, kad stambios dalelytės neužkimštų čiulptuko skylutės. Paprastai iki 5—6 mėnesių vaikai sultis geria iš buteliuko, o paskui — iš puodelio. Daugelis motinų duoda kūdikiui sulčių prieš maudymą, mat, tada jis paprastai neužmiega iki sekančio maitinimo. Galite sultis duoti truputį pašildytas (tik ne per daug, kad nesuirtų C vitaminas) arba kambario temperatūros.
Dauguma vaikų mėgsta apelsinų sultis ir gerai jas įsisavina. Bet kai kurie vaikai nuo jų vemia, dar kitiems kartais pradeda skaudėti pilvą, išberia odą. Labai nedaugeliui vaikų apelsinų sultys nepatinka iš pat pradžių, kiti jų pradeda nemėgti vėliau. Jeigu dėl kurios nors priežasties jūsų kūdikis negali gerti apelsinų sulčių, neduokite jų 1—2 mėnesius arba pamėginkite jam duoti pomidorų sulčių. Jeigu jis negali gerti ir pomidorų sulčių, duokite C vitamino.