Iki kada sterilizuoti kūdikio buteliukus
Kada galima kūdikiui nesterilizuoti indų, buteliuko ir pieno. Tai labai svarbus klausimas ir geriausia jį aptarti su savo gydytoju. Noriu smulkiau paaiškinti, kodėl kai kuriais atvejais indus būtina sterilizuoti.
Indų ir pieno, ruošiamo visai parai, būtinumą sterilizuoti nulemia keturi faktoriai: 1) vandenyje gali būti pavojingų bakterijų; 2) bakterijų gali patekti į ruošiamą pieną; 3) pieno terpėje bakterijos labai greitai dauginasi, ypač jeigu pienas laikomas ne šaldytuve; 4) maži vaikai labai linkę sirgti skrandžio ir žarnyno ligomis. Todėl, kol kūdikiui pieną skiedžiate vandeniu, turite sterilizuoti ir pieną, ir indus.
Jeigu kūdikis pradėjo gerti pasterizuotą pieną (paprastai 9 mėnesių amžiaus). Gydytojas gali jums leisti nevirinti indų ir pieno, jeigu jūs jį pilate į buteliuką ar puodelį prieš pat maitinimą. Nedaug bakterijų, likusių buteliuke, nespės per keletą minučių iki valgymo prisidauginti piene. Tačiau jeigu jūsų kūdikis greitai suviduriuoja, gydytojas patars virinti net pasterizuotą pieną. Šiltu oru arba jeigu neturite šaldytuvo, pieną taip pat reikia virinti. Nepasterizuotą pieną reikia virinti bet kokio amžiaus vaikams.
Jeigu vartojate pieno miltelius. Tada juos būtina skiesti tik virintu vandeniu, nes net ir į filtruojamą bei dezinfekuojamą vandentiekio vandenį, susidarius tam tikroms sąlygoms, gali patekti kai kurių bakterijų. Pieno miltelius su virintu vandeniu sumaišykite prieš pat maitinimą, o paskui buteliuką pakanka išplauti vandeniu su muilu, nes pienas buteliuke buvo laikytas keliolika minučių.